Nucli antic

El nucli antic de Santpedor és el centre neuràlgic del poble, on es concentren la major part de comerços i de serveis.
El seu perímetre té forma de pentàgon i correspon al recinte emmurallat del segle XIV.
Els carrers, estrets i de traçat irregular, han mantingut l’estructura urbana de la vila medieval.
Molts edificis conserven elements arquitectònics interessants: finestres romàniques i gòtiques, portals dovellats, arcades renaixentistes i balcons barrocs.
Dues intervencions de la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge de la Generalitat de Catalunya van permetre la restauració de la Plaça Gran (finalitzada el 1986) i de la Plaça de l’Església (acabada el 1993) i van contribuir de forma decisiva a despertar l’interès per la vila antiga. Posteriorment, moltes actuacions d’iniciativa particular han millorat l’aspecte del conjunt.

Destaquen especialment la plaça Gran, la plaça de l’Església i les restes de la muralla medieval.

Plaça Gran

Es tracta d'una plaça d'unes dimensions sorprenents, si es té en compte el gran aprofitament de l'espai a tot el nucli antic. Del conjunt cal remarcar l'antiga capella de Sant Andreu, edificada l'any 1346. A la façana destaca la porta amb grans dovelles i, a l'interior, una magnífica volta ogival. També és interessant la casa Espinalt, seu de l'Ajuntament, amb el seu porxo únic a la vila antiga. La plaça és seu de moltes activitats lúdiques i comercials.

Plaça de l'Església

La portalada romànica de l'església és l'element arquitectònic més notable del nucli antic. El timpà, atribuït a Arnau Cadell (segle XIII, autor del claustre de St. Cugat del Vallès, entre altres obres), és presidit pel Pantocràtor assegut enmig dels símbols dels quatre evangelistes. Dels quatre capitells que coronen les columnes laterals, dos presenten ornamentació vegetal, un representa l'expulsió d'Adam i Eva del Paradís i un altre les tres Maries amb l'àngel anunciador de la Resurrecció. Aquesta portalada, resta d'un temple romànic anterior, no està situada al seu lloc original: l'any 1896, en la darrera ampliació de l'església, fou avançada uns metres.

Portals de la muralla

La muralla que envoltava Santpedor al segle XIV, construïda per ordre del rei Pere III, tenia cinc portals, dels quals actualment en queden tres: el portal de Berga o de cal Petet, el de les Verges o de cal Quatre i el de Sant Francesc o de cal Valeri. El primer, orientat cap al nord, és d'on sortia el camí ral que anava cap al Berguedà. És l'únic que manté el seu aspecte original, ja que els altres dos van ser lleugerament eixamplats per facilitar el pas de vehicles. Tots tres portals conserven espitlleres a cada banda.

PANTOCRÀTOR

Representació de Crist assegut en un tron, amb la mà dreta aixecada en senyal de donar la benedicció i amb l'evangeli a la mà esquerra.

JOAN

Evangelista representat per una àguila.

MARC

Evangelista representat per un lleó.

LLUC

Evangelista representat per un bou.

MATEU

Evangelista representat per un àngel.
Timpà de la portalada de l'església parroquial.

Cal Clarassó

Dins del nucli antic també es troba el principal testimoni del patrimoni arquitectònic industrial del poble: l’antiga fàbrica tèxtil Cal Clarassó, que va funcionar de forma mecanitzada de 1903 a 1970 aproximadament.
L’edifici, catalogat com a bé cultural d’interès local, mostra les típiques obertures envoltades de maons, pròpies de les construccions industrials modernistes.
Després de molts anys en desús, s’ha rehabilitat i es destinarà a casal cívic.

Cal Clarassó 2009
Cal Clarassó 2019

Imatges del nucli antic

Search