Art públic

Durant els darrers anys, s’han dut a terme diverses iniciatives artístiques a l’espai públic, de caràcter efímer, promogudes sobretot pel col·lectiu SAC Santpedor Art i Creació. Per contra, als carrers i places del poble hi ha molt poca presència d’instal·lacions artístiques fixes. Tot seguit, mostrem les més rellevants.

L'encís de la mula

Autor: Jordi Falip Sabartés

Any: 2019

El grup escultòric està format per dues mules i cinc papallones de ferro. Creat originàriament per a l’edició de 2019 de “Santpedor en flor”, ocupa la ubicació actual des del 17 de febrer de 2024.

Àgora

Autor: Joan Ferrer Comas

Any: 2019

La instal·lació consta de 22 blocs de pedra i està concebuda com un espai més de trobada en el conjunt de la plaça de la Pau.
Vistos des de l’aire, els blocs configuren la paraula PAU.

Santpedor a la Sardana

Disseny: Xavier Barcons Soler

Any: 1987

Monument commemoratiu de la proclamació de Santpedor com a Ciutat Pubilla de la Sardana.

Monument al Timbaler

Autor: Emili Colom Comerma

Any: 1982

Escultura en bronze del llegendari Timbaler del Bruc, inaugurada en una commemoració de la Batalla del Bruc, no exempta de polèmica.
Inicialment estava envoltada d’aigua i era ben bé al davant de la Capella de Sant Andreu. L’any 1986 es va reubicar, per adequar-la al nou aspecte de la Plaça Gran.

En diverses parets es poden contemplar murals pintats en relació a reivindicacions i festes (principalment la Festa de l’Arbre). Alguns d’aquests murals ja tenen força anys i, sobretot els més antics, s’han deteriorat bastant.

Pel que fa a pintura mural, cal fer un esment especial de l’obra dissenyada per Joan Ferrer Comas per al mur de l’Escola Riu d’Or i executada per pares, mares i alumnes del centre l’any 2013.

També cal destacar el mural Recordant Ferran Gallart, pintat per Jaume Vallès i Gerard Martín el 2024, que es troba en una de les parets de la Nau, a l’aparcament de cal Llovet.

Mural Ferran Gallart
Search