Vida associativa

Entitats

A Santpedor, la vida associativa és intensa. La diversitat d’inquietuds ha donat origen a un ampli ventall de clubs esportius i associacions culturals, a més de grups que organitzen activitats puntuals.
D’entre les entitats amb més història cal parlar de la Societat Ocellaire (fundada el 1888, tot i que ha tingut etapes d’inactivitat), el Club Futbol Santpedor (nascut el 1915), el Club d’Escacs (creat el 1952) i la Coral Escriny (fundada el 1968).

Festes

Pel que fa a les festes més populars, destaca la Festa Major, que és molt participada, especialment pel jovent agrupat en multitud de penyes. Es celebra el segon cap de setmana de juny i compta amb molts actes promoguts des de la comissió de penyes, a banda del programa “oficial”.
La Fira de Sant Miquel, que té lloc a finals de setembre o començaments d’octubre, es celebra des de l’Edat Mitjana i s’ha especialitzat en productes naturals i ecològics.
De llarga tradició popular és la Festa de Santa Anna, patrona de la vila, que es celebra el 26 de juliol amb un seguit d’actes a Claret.
La rua de Carnestoltes també compta amb molta participació, especialment de grups organitzats en comparses.

Per Nadal també hi ha diverses entitats que organitzen actes. El Concert de Nadal de la Coral Escriny s’ha realitzat ininterrompudament durant 50 anys. També tenen molta tradició els Pastorets i la Cavalcada de Reis. Durant molts anys es va realitzar un Pessebre Vivent, aprofitant racons bonics del nucli antic.

Recentment s’ha incorporat una nova celebració al calendari festiu: Santpedor en flor, que està tenint molt bona acollida.

Esdeveniments esportius

En el terreny esportiu, a part de les competicions en què participen els diferents clubs, cal destacar la marxa Berga-Santpedor, organitzada pel Centre Excursionista 2×2, que ja compta amb més de 30 edicions. També acull molts participants la Cursa de la Penya Blaugrana.