El paisatge

Santpedor forma part del Pla de Bages i, per tant, la major part del terme és plana o lleugerament ondulada, amb una altitud mitjana de 336 m sobre el nivell del mar. Els punts més elevats es troben al nord, concretament al Serrat de Floretes (488 m) i a la Costa de la Vila.

El nucli urbà es troba situat al mig del terme i, una mica al nord-oest, hi ha la urbanització Mirador de Montserrat.

El riu d’Or és l’únic curs d’aigua que travessa el municipi que manté un mínim cabal permanent, tot i que varia molt segons el règim de pluges. La riera de Bellver i el torrent d’Olius només duen aigua quan la pluviositat és abundant.

La Sèquia de Manresa, que subministra aigua al poble, transcorre pel sud-est del terme, a prop de Claret.

Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Aproximadament un 66% de la superfície del municipi està destinada a usos agraris (conreus i pastures permanents), mentre que el total de sòl industrial no arriba al 3% del terme municipal.

Hi ha bosc -principalment de pi blanc- al nord, tot i que ocupa una petita part de la superfície municipal. Els incendis, les tales per guanyar terres de conreu i les urbanitzacions han estat els principals causants de la destrucció de l’escassa massa forestal.

Una bona manera de descobrir els paisatges de Santpedor és caminant pel sender de Petit Recorregut PR-C 131, una ruta circular d’uns 25 km que volteja el terme municipal.

Pujant al Serrat de Floretes, el turó més elevat del municipi, es té una panoràmica de conjunt molt interessant, ja que es pot veure pràcticament tot el terme i ubicar els diferents espais: nucli urbà, urbanitzacions, polígons industrials, camps, boscos, erms… i l’Aiguamoll de la Bòbila. Igualment, es poden identificar algunes de les poblacions veïnes i les vies de comunicació que les uneixen.